DOMOV VIZITKA LEKARNA   SLOVARČEK   NASVETI   KONTAKT
 NASVETI
Zakaj po zdravila in prehranska dopolnila v lekarno?
Zdravila in dojenje
Zdravila in nosečnost
Kaj morate o svojem zdravilu vprašati farmacevta v lekarni
Prostor za zdravila naj bo temen, suh in stran od vira toplote. Za shranjevanje zdravil nista primerni kuhinja (toplota)in ne kopalnica (vlaga).
Redno pregledujte domačo lekarno in izločite zdravila, ki jim je pretekel rok trajanja ali pa ste na njih opazili kakršnekoli spremembe (barva, vonj, razpokane tablete...). Stara ali spremenjena zdravila odnesite v vašo lekarno, da jih bodo pravilno uničili; ne mečite jih v smeti.
Zdravila shranjujte v izvirni ovojnini skupaj z navodili.Zdravila praviloma shranjujemo pri sobni temperaturi (med 15 in 25°C). V hladilniku shranjujemo le zdravila, ki imajo to posebej navedeno v navodilih ali na škatljici.
Zdravila vedno shranjujte izven dosega otrok, na višjih policah in če se le da v zaklenjeni omarici.
Kadar vzamete novo zdravilo, vedno preberite navodilo, priloženo zdravilu. Če česa ne razumete ali v navodilu ni razloženo, poiščite odgovor pri farmacevtu v lekarni ali pri vašem zdravniku.
Navadite se, da ob jemanju zdravila trikrat preverite, da ste v resnici vzeli pravo zdravilo: ko jemljete zdravilo s police (iz torbice), preden vzamete tableto iz folije ali preden odprete pokrovček na steklenički in ko zdravilo pospravljate nazaj na njegovo mesto.
Če jemljete istočasno dve zdravili, vedno najprej prvo pospravite nazaj v originalno škatlico preden odprete drugo zdravilo. S tem se izognete možnosti, da bi zamenjali zdravili med seboj.
Če morate medtem ko jemljete zdravilo nujno zapustiti prostor (npr. telefon ali hišni zvonec), vedno vzemite škatlico zdravil s seboj ali pa jo varno pospravite nazaj na njeno mesto, ker s tem preprečite, da bi zdravila prišla v roke majhnih otrok. Majhnim otrokom je potreben le trenutek vaše nepazljivosti pa že pojedo za njih mnogo prevelik odmerek zdravil.
Posebno, če uporabljate redno več zdravil, vam priporočamo, da si za vsak dan pripravite dnevne odmerke v posebne škatlice (dozatorje), ki jih kupite v lekarni. Na ta način si boste zagotovili pravilno odmerjanje vaših zdravil in izognili se boste dvomom ali ste določeno zdravilo tisti dan že vzeli.
Če ste ugotovili, da ste vzeli napačno zdravilo ali pa napačen odmerek vašega zdravila, pokličite vašega zdravnika ali farmacevta v lekarno in vprašajte za nasvet.
 
 
  NASVET
Prostor za zdravila naj bo temen, suh in stran od vira toplote. Za shranjevanje zdravil nista primerni kuhinja (toplota)in ne kopalnica (vlaga).
[ vsi nasveti ]

 

V naši lekarni smo vedno na razpolago za dodatna pojasnila tako po telefonu, osebno ali z uporabo elektronske pošte.

V nujnih primerih bo organizirana tudi dostava na dom (bolezen, odsotnost svojcev, starejši…).

Delovni čas lekarne:
Od ponedeljka do petka:
9:00 - 19:00
Sobota, nedelja, prazniki:
9:00 - 17:00
  Lekarna Bled, Marta Poljanšek Zupan, mag.farm., Ljubljanska 4, Bled